Υγεία

Yπέρταση: Η θεραπεία που αντικαθιστά τα χάπια

Yπέρταση: Η θεραπεία που αντικαθιστά τα χάπια

Μια ενέσιμη θεραπεία που στοχεύει άμεσα αλλά μακροπρόθεσμα στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης βρίσκεται ήδη στα σκαριά. H συγκεκριμένη πρωτοποριακή μέθοδος δοκιμάζεται ήδη σε ασθενείς του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), με τη χορήγηση ενέσεων κάθε έξι μήνες, ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να διατεθεί ευρέως σε τρία έως πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, η υπο μελέτη ενέσιμη αγωγή στοχεύει το αγγειοτενσινογόνο (AGT), μια πρωτεΐνη που παράγεται από το ήπαρ και συμμετέχει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Πώς λειτουργεί η αγωγή 

Η νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου (QMUL) και του Barts Health NHS Trust θα συμπεριλάβει 630 ασθενείς παγκοσμίως, με τους 100 αυτών να προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και προβλέπεται να διαρκέσει τρία χρόνια.

Οι ερευνητές πρόκειται να μελετήσουν την ασφάλεια των ενέσιμων θεραπειών και την αποτελεσματκότητά της στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια υπέρταση.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά φάρμακα για την υπέρταση, τους αναστολείς ΜΕΑ, που αναστέλλουν το ένζυμο που ενεργοποιεί την πρωτεΐνη, η νεότερη αγωγή στοχεύει στην πηγή της. Ειδικότερα, η ενέσιμη αγωγή εμποδίζει την παραγωγή αυτής της πρωτεΐνης στο ήπαρ, τροποποιώντας τον γενετικό κώδικα.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της μελέτης, οι δοκιμές της φάσης 1 σε 84 ασθενείς ανέδειξαν ότι ακόμα και η χορήγηση μιας δόσηςμείωσε δραστικά τη συγκέντρωση της ορμόνης στο αίμα κατά 90%μετά από τρεις εβδομάδες. Τα θετικά αποτελέσματα συνεχίστηκαν και έπειτα από 12 εβδομάδες, δίνοντας στους επιστήμονες την ελπίδα ότι το φάρμακο θα μπορούσε να ελέγχει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Σε επόμενη φάση, η επιστημονική ομάδα θα δοκιμάσει την αγωγή έναντι ενός εικονικού φαρμάκου σε ασθενείς ηλικίας 18 έως 75 ετών.

Ο δρ Manish Saxena, επικεφαλής της μελέτης και αναπληρωτής κλινικός διευθυντής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου σημειώνει σχετικά: «Είναι νωρίς, αλλά η τελική μας ελπίδα είναι ότι η θεραπεία αποδειχθεί μια ασφαλής και πιο διαχειρίσιμη, πρακτική λύση για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μια θεραπεία δύο φορές το χρόνο με υποδόρια έκχυση θα προσφέρεται ως μια καλύτερη εναλλακτική λύση στη λήψη καθημερινών φαρμάκων, κάτι που πιστεύουμε ότι θα διευκολύνει την καθημερινότητα των ασθενών».

Σχετικά Άρθρα

Οι 8 τροφές για υγιές συκώτι που δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό σας

RadioVoice

Ευλογιά των πιθήκων: O ιός «άλλαξε», απέκτησε νέο κλάδο και μεταδίδεται περισσότερο

RadioVoice

106 Νέες Μονάδες Ψυχικής Υγείας σε όλη τη χώρα για όλους τους πολίτες

RadioVoice

Η πολύτιμη ρίζα που καταπολεμά κρυολόγημα και στυτική δυσλειτουργία

RadioVoice

Τεράστια τα προβλήματα στα παιδιατρικά νοσοκομεία! Σε επαγρύπνηση οι υγειονομικές αρχές – Χωρίς ΜΕΘ Παίδων η Ήπειρος, η Θεσσαλία και η Θράκη

RadioVoice

ΕΟΔΥ: Η πιθανή πορεία του κορονοϊού το φθινόπωρο και η σημασία της υποπαραλλαγής «Κένταυρος»

RadioVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα