Κύπρος

Τσαβούσογλου: Αδιαπραγμάτευτος ο ρόλος της Τουρκίας ως εγγυητής στην Κύπρο

Τσαβούσογλου: Αδιαπραγμάτευτος ο ρόλος της Τουρκίας ως εγγυητής στην Κύπρο

Ανυποχώρητος στην διατήρηση της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής της Βόρειας Κύπρου αλλά και του απαράδεκτου και αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων τρίτου κράτους, εμφανίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Τουρκία να παραιτηθεί από τα δικαιώματα εγγυητή στην Κύπρο», ήταν η απάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε στην τουρκική βουλή, προσθέτοντας πως η παρουσία Τούρκων στρατιωτών στο νησί αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα που «απαντά» στις ανησυχίες του Τουρκοκύπριων για τις ανησυχίες τους σε θέματα ασφαλείας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως οι ισχυρισμοί περί παραίτησης της Τουρκίας από τα εγγυητικά της δικαιώματα στην Κύπρο «είχαν κυκλοφορήσει στον ελληνοκυπριακό Τύπο το 2020», προσθέτοντας πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Τουρκία να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στην Κύπρο. Η παρουσία των στρατιωτών εκεί αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για απειλές ασφαλείας που μπορεί να έρθουν εκτός νησιού» εναντίον των Τουρκοκυπρίων, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Η επιβίωση της ΤΔΒΚ και η ασφάλεια των Τουρκοκύπριων αποτελούν κόκκινη γραμμή για εμάς» πρόσθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι «μέχρι στιγμής έχει γίνει κάθε απαραίτητο βήμα για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στην ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται όλα τα μέτρα, τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι (της διαπραγμάτευσης)».

Σχετικά Άρθρα

Επίθεση Τσαβούσογλου από τα κατεχόμενα: «Μόνο δύο κράτη στη Κύπρο»

RadioVoice

Εθνοφυλακή – Ειδική Συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου: Ημερίδα στη Ρόδο

RadioVoice

Κύπρος: Θανατηφόρο τροχαίο με 2 νεκρούς στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στην Λευκωσία

RadioVoice

Κύπρος: Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στη Λευκωσία – Έχυσαν γάλα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο

RadioVoice

Τράπεζα Κύπρου: Ζημιές στο ενιάμηνο λόγω εθελουσίας

RadioVoice

Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση ο καταδρομέας ΣΥΟΠ

RadioVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα