Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει σήμερα η ΚΕ για γραμματέα και Πολιτική Γραμματεία

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει σήμερα η ΚΕ για γραμματέα και Πολιτική Γραμματεία

Το τελευταίο μίλι για την προσωποποίηση του «άλλου ΣΥΡΙΖΑ», δηλαδή αυτού που θα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την αντιστοίχιση του κομματικού μηχανισμού του με την κοινωνική πλειοψηφία, αναμένεται να διανύσει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των καταστατικών αλλαγών που ο ίδιος εισηγήθηκε, με αφετηρία το 3ο Συνέδριο του κόμματος.

Για τις ανάγκες της επανεκκίνησης, σε πανηγυρικό κλίμα αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία αριθμεί πλέον 300 μέλη (αυστηρά και μόνο, μετά από την απόρριψη σχετικών ενστάσεων από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή), ενώ διαθέτει πλήρη νομιμοποίηση στην οργανωμένη βάση του κόμματος, από την οποία αναδείχθηκε με μαζική ψηφοφορία, για πρώτη φορά.

Οι εργασίες της συνεδρίασης θα αρχίσουν στις 10.30 το πρωί, με ομιλία του Προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, ενώ το λόγο αναμένεται να λάβει κατόπιν ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μετά το πέρας των δύο τοποθετήσεων και ενώ ο κ. Τσίπρας θα έχει «ανοίξει τα χαρτιά» του για την πλήρωση της θέσης του Γραμματέα του κόμματος, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα κληθούν να ψηφίσουν – σε ενιαία πρόταση- για τον/ην νέο/α Γραμματέα του κόμματος και τον/η Αναπληρωτή/τριά του, με δεδομένο ότι η θέση του Γραμματέα αποκτά και αναπληρωματικό άτομο. Σε κάθε περίπτωση, στις θέσεις του/της Γραμματέα και του/της Αναπληρωτή/τριας, θα αναδειχθούν μια γυναίκα και ένας άνδρας, ώστε να γίνει πράξη η εκπροσώπηση των φύλων σε ποσοστό 50-50, σε όλα τα κομματικά όργανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επτασφράγιστο μυστικό

Γρίφος, ωστόσο, παρέμενε μέχρι αργά χθες το βράδυ το δίδυμο που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επιλέξει για το ανώτερο κομματικό αξίωμα, με τις διαφορετικές τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος να μην έχουν σχηματίσει ακριβή εικόνα για το εύρος και το στίγμα των αλλαγών του κ. Τσίπρα. Στον αντίποδα, τα ονόματα των δύο στελεχών κρατήθηκαν ως επτασφράγιστο μυστικό στην Κουμουνδούρου, με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αιφνιδιάζει σήμερα τα κομματικά όργανα, παρότι οι λιγοστοί γνωρίζοντες των πραγματικών προθέσεών του, υπόσχονται μια θετική έκπληξη.

Κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχία του εγχειρήματος της «ολικής επαναφοράς» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνιστά ο ενωτικός τόνος, από τον οποίο διακατέχεται έντονα το τελευταίο διάστημα. Στη λογική αυτή, η πρόταση του Προέδρου για τη θέση του Γραμματέα θα πρέπει να ικανοποιεί το σύνολο των τάσεων, ώστε να μην αποτυπωθεί «σχίσμα» στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Σε κάθε περίπτωση, τα κριτήρια που βάρυναν στις αποφάσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις οποίες έλαβε έχοντας προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε έναν κύκλο επαφών κατά μόνας με ορισμένα κορυφαία στελέχη, είναι τρία:

· η ανανέωση της εικόνας του κόμματος,

· η αξιοποίηση στελεχών της γενιάς του κ. Τσίπρα και αυτών που έπονται ηλικιακά,

· αλλά και το σάλπισμα της τελικής αντεπίθεσης προς την κυβέρνηση, καθώς στην Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Μετά την ψηφοφορία για τον νέο Γραμματέα, η σκυτάλη θα περάσει στη σύνθεση της νέας Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, με τη συμμετοχή στο νέο όργανο άνω των 40 στελεχών. Στην ανθρωπογεωγραφία της αντανακλάται η συνύπαρξη όλων των τάσεων, αλλά και των ηλικιών, ώστε να ικανοποιηθούν στο σύνολό τους τα μηνύματα που εξέπεμψε η ψήφος της οργανωμένης κομματικής βάσης, στις 15 Μάϊου. Για το λόγο αυτό, σχεδόν δεδομένη θεωρείται στο νέο όργανο η συμμετοχή όσων στελεχών αναδείχθηκαν στην πρώτη δεκάδα της ψηφοφορίας στην Αττική, όπου αντιστοιχεί και το 50% των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Η νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία θα συγκροτηθεί σήμερα σε σώμα, θα συνεδριάσει -εκτός απροόπτου- την ερχόμενη Τρίτη, ώστε να καταλήξει στη σύνθεση της Εκτελεστικής Γραμματείας, του πλέον στρατηγικού δηλαδή οργάνου ως προς τη χάραξη της πολιτικής του κόμματος, το οποίο θα αποτελείται από μια «σφιχτή» ομάδα 11 ατόμων, υποκαθιστώντας τον «πρωινό καφέ». Πάντως, για τη συμμετοχή στην Εκτελεστική Γραμματεία έχει καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα από πλευράς των ενδιαφερομένων, πλην των όσων συμμετέχουν αυτοδίκαια, δηλαδή του Γραμματέα του κόμματος, της Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Εκπροσώπου Τύπου.

Αλλαγές εξ΄ αντανακλάσεως δεν αποκλείεται να υπάρξουν και στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αν και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών γέννησε δεύτερες σκέψεις για μια τέτοια επιλογή, δεδομένης της πίεσης χρόνου.

Τελική αντεπίθεση

Παράλληλα, πολιτικός στόχος της σημερινής διαδικασίας, εκτός από την οργανωτική ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού, αποτελεί η σηματοδότηση της «τελικής αντεπίθεσης» απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, καθώς ο κ. Τσίπρας αναμένεται να περιγράψει αναλυτικά το κοινωνικό αδιέξοδο, το οποίο προκάλεσαν η ακρίβεια, η πανδημία και πρωτίστως η ενεργειακή κρίση, αποδίδοντας πολιτικές ευθύνες στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στην ανάλυσή της ως προς την τρέχουσα πολιτική συγκυρία, η Κουμουνδούρου βλέπει να μειώνεται αισθητά ο χρόνος μέχρι το άνοιγμα της κάλπης των εθνικών εκλογών, εκτιμώντας ότι η ραγδαία φθορά στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα υπαγορεύσει τελικά τις πρόωρες εκλογές, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη για εξάντληση της τετραετίας.

Το άρθρο αναρτήθηκε στο protothema.gr

Σχετικά Άρθρα

Ε.Αποστολάκης: Δεν θα απέκλεια κυβέρνηση συνεργασίας NΔ-ΣYPIZΑ

RadioVoice

Αλέξης Τσίπρας: Άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στην Ανατ. Μεσόγειο

RadioVoice

Δένδιας: Δεν έχει προηγούμενο η κλιμακούμενη κρίση με την Τουρκία

RadioVoice

Κεραμέως για απλήρωτα κοινόχρηστα: “Η οικογένειά μου έχει δικαιωθεί”

RadioVoice

Ισραήλ: Ομάδα χειραγωγεί τις κρατικές εκλογές – Παράρτημα και στην Ελλάδα

RadioVoice

Υπεκλάπησαν συνομιλίες υπουργού με επιχειρηματία της «μπάλας» – Το φοβικό καθεστώς «ακούει» τους πάντες

RadioVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα