Οικονομία

Σε ποιές περιοχές ανακάμπτει η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων

Σε ποιές περιοχές ανακάμπτει η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates από τον Ιούλιο του 2021 και έπειτα καταγράφεται μαζική επιστροφή ή/και εγγραφή νέων ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Συγκεκριμένα, στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, που αποτελεί και το προπύργιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι αυξομειώσεις των εγγεγραμμένων ακινήτων καταγράφουν μεγάλη ανθεκτικότητα σε σχέση με το σύνολο των περιοχών του κέντρου. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2021 καταγράφεται μια οριακή αύξηση (+0,20%), με τα εγγεγραμμένα ακίνητα να ανέρχονται σε 1.017.

Από τις περιοχές που εμφανίζουν ιδιαίτερη κινητικότητα μεταξύ του διαστήματος Ιούλιος 2021 – Δεκέμβριος 2021 είναι ο Νέος Κόσμος, το Θησείο και η περιοχή του Κεραμεικού, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη εκατοστιαία αύξηση. Στον αντίποδα, σημαντική μείωση παρουσιάζουν περιοχές όπως το Κολωνάκι, το Παγκράτι, τα Εξάρχεια, η Νεάπολη και το Μουσείο.

Η ανάκαμψη της βραχυχρόνιας μίσθωσης έρχεται μετά από μια ιδιαίτερα τραυματική χρονιά για τον κλάδο, όπου οι εναπομείναντες ιδιοκτήτες ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες δέχτηκαν τη χαριστική βολή με τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα του Δράκου, που αποτελούσαν και το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών τους. Οι ακυρώσεις από Κινέζους και Ινδούς χτύπησαν κόκκινο. Το μεγαλύτερο ποσοστό διαχειριζόταν από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες ως φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης.

Αντίθετα, στα μέτρα στήριξης εντάχθηκαν μόνο οι εταιρείες-νομικά πρόσωπα διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ακόμη και η ελπίδα για κάποιο εισόδημα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 είχε εξατμιστεί. Οι ιδιοκτήτες προσπάθησαν εντός των καλοκαιρινών μηνών να κερδίσουν όσες περισσότερες πληρότητες μπορούσαν με σύμμαχο τη χαμηλή τιμή και την ευέλικτη πολιτική ακύρωσης (μη κλειδωμένες κρατήσεις), με στόχο να «μαζέψουν» τη χασούρα όσο μπορούσαν πριν αποφασίσουν αν θα παραμείνουν ή όχι στην οικονομία διαμοιρασμού.

Παράλληλα, πολλοί ιδιοκτήτες διαβλέποντας τα αρνητικά δεδομένα της τουριστικής σεζόν ήδη από τον Ιούνιο του 2020 είχαν εγγράψει – καταχωρίσει τα ακίνητά τους ταυτόχρονα και σε site αγγελιών διαθέτοντάς τα προς μίσθωση μεγαλύτερης διάρκειας, προσδοκώντας είτε το ακίνητο να μισθωθεί για μεγαλύτερη διάρκεια στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα είτε να πραγματοποιηθεί κάποια ικανοποιητική εισοδηματικά κράτηση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών αντιλήφθηκαν ότι οι αρχικές ζητούμενες προϋποθέσεις μίσθωσης του ακινήτου τους (ύψος μηνιαίου μισθώματος, διάρκεια μίσθωσης) δεν είχαν τελικά την επιθυμητή ανταπόκριση από τους ενοικιαστές μακροχρόνιας μίσθωσης, με αποτέλεσμα τα εισοδήματά τους όλο αυτό το διάστημα να παραμένουν μηδενικά. Λόγω των άνωθεν δεδομένων, αρκετοί ιδιοκτήτες αποφάσισαν να προβούν αυτοβούλως σε μειώσεις των ζητούμενων μηνιαίων μισθωμάτων και ταυτόχρονα να αυξήσουν τη διάρκεια μίσθωσης στα 3 έτη, που αποτελεί νομοθετικά και τη μικρότερη διάρκεια οικιστικής μίσθωσης.

Σχετικά Άρθρα

Ουκρανία: Αύξηση 22,7% στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων τον Ιούλιο

RadioVoice

Συντάξεις Αυγούστου 2022: Οι πιθανές ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

RadioVoice

Μετά το Πάσχα η αποπληρωμή 123.792 επικουρικών συντάξεων

RadioVoice

Αφαλιστικό: Απέρριψε όλες τις τροπολογίες ο Χατζηδάκης

RadioVoice

Καλάθι του νοικοκυριού: Σε λειτουργία από τις 2 Νοεμβρίου

RadioVoice

Πότε τα τεκμήρια ύπαρξης φορολογικής κατοικίας δεν επαρκούν

RadioVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα