Οικονομία

Sberbank: Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας αποσύρεται από την ευρωπαϊκή αγορά

Sberbank: Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας αποσύρεται από την ευρωπαϊκή αγορά

Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα πως αποσύρεται από την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς πλήττεται από τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις σε αντίποινα για την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Με δεδομένη την «τρέχουσα κατάσταση», η Sberbank «αποφάσισε να αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή αγορά», καθώς «οι θυγατρικές τράπεζες του ομίλου είναι αντιμέτωπες με αφύσικες εκροές κεφαλαίων και απειλές για την ασφάλεια των εργαζομένων τους και των υποκαταστημάτων τους», κατά δελτίο Τύπου του ομίλου που επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Να σημειωθεί πως η ευρωπαϊκή θυγατρική της Sberbank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, έκλεισε κατόπιν διαταγής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενημέρωσε με ανακοίνωσή της η αυστριακή αρχή κεφαλαιαγοράς.

Η ΕΚΤ προειδοποίησε προχθές Δευτέρα ότι το πιστωτικό ίδρυμα ήταν αντιμέτωπο «με πτώχευση», εξαιτίας των μαζικών αναλήψεων των αποταμιεύσεων εν μέσω των κυρώσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία,

Η διαδικασία εκκαθάρισης της Sberbank Europe AG – η οποία έχει την έδρα της στην Αυστρία – είχε ανακοινώσει λίγη ώρα νωρίτερα χθες ο εποπτικός φορέας της ΕΚΤ, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, σημειώνοντας ότι οι αποταμιεύσεις των πελατών της είναι εγγυημένες μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ.

«Κατά διαταγή της ΕΚΤ, η αυστριακή αρχή κεφαλαιαγοράς εξέδωσε (…) απόφαση «με άμεση ισχύ» που απαγορεύει τη συνέχιση της λειτουργίας αυτού του αδειοδοτημένου πιστωτικού θεσμού», αναφέρει το δελτίο Τύπου της αυστριακής αρχής, που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ χθες Τρίτη.

Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία ετοιμάζεται να επαναφέρει τις ροές του φυσικού αερίου – Βουτιά 15% στις τιμές

RadioVoice

ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση – Πληρωμή σε 10 ή 12 δόσεις

RadioVoice

ΗΠΑ: «Καλπάζει» ο πληθωρισμός – Το υψηλότερο επίπεδο εδώ και 40 χρόνια

RadioVoice

Πλαφόν σε καυσόξυλα και πέλλετ: Πρόστιμα έως 100.000 ευρώ για τους παραβάτες

RadioVoice

Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος: Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις – Ποιοι δικαιούνται την ελάφρυνση

RadioVoice

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 12,5% η ανεργία τον Απρίλιο στην Ελλάδα

RadioVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα