Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Mπαράζ αποχωρήσεων εταιρειών από τη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Mπαράζ αποχωρήσεων εταιρειών από τη Ρωσία

Τα εστιατόρια fast food της KFC, η Pizza Hut, η Heineken, έως και η εταιρεία βρεφικών ενδυμάτων Mothercare αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, σε συνέχεια της εισβολής στην Ουκρανία.

Μια παρόμοια απόφαση έχουν πάρει και η δισκογραφική εταιρεία Universal Music Group, αλλά και η καπνοβιομηχανία Imperial Brands.

Συγκεκριμένα, μετά από 30 χρόνια παρουσίας στη Ρωσία, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Pizza Hut και της KFC, η Yum, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη δραστηριότητα της στην χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Pizza Hut άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στη Ρωσία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, εμφανίστηκε σε μια από τις τηλεοπτικές της διαφημίσεις το 1998.

Το ίδιο αποφάσισαν και οι εταιρείες Mothercare, Heineken και τη Universal Music Group ακολουθώντας μια σειρά μεγάλων δυτικών εμπορικών σημάτων, όπως οι εταιρείες McDonald’s, Starbucks, Coca-Cola και PepsiCo, που ομοίως ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Ειδικότερα, η Yum με έδρα το Κεντάκι, ανακοίνωσε ότι ανέστειλε 70 εστιατόρια που ανήκουν στην εταιρεία KFC στη Ρωσία και 50 της Pizza Hut. Η εταιρεία διαθέτει συνολικά 1.000 εστιατόρια KFC στη Ρωσία, τα περισσότερα από τα οποία ωστόσο, διευθύνονται μέσω franchise. Είχε πάντως ήδη αναστείλει όλες τις επενδύσεις και την ανάπτυξη εστιατορίων στη Ρωσία.

Κατά τον ίδιο τρόπο και η Heineken ανακοίνωσε σήμερα ότι διέκοψε την παραγωγή και πώληση της δικής της μπύρας στη Ρωσία, Είχε προηγηθεί η παύση όλων των νέων επενδύσεων και οι εξαγωγές στη χώρα.

Η βρετανική αλυσίδα βρεφικών ενδυμάτων Mothercare ανακοίνωσε ότι όλες οι δραστηριότητες στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών προϊόντων της, έχουν ανασταλεί. Επιβεβαιώθηκε δε, ότι θα σταματήσει αμέσως τις εργασίες σε 120 καταστήματα Mothercare και στο διαδίκτυο.

Η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 20-25% των παγκόσμιων λιανικών πωλήσεων της Mothercare και υπολογίζεται ότι από αυτή την αγορά τα κέρδη του ομίλου ανά μήνα φτάνουν στις 500.000 λίρες.

Η δε Universal Music Group δήλωσε ότι «αναστέλλει όλες τις δραστηριότητες στη Ρωσία» και κλείνει τα γραφεία της στη χώρα, μία απόφαση με άμεση ισχύ.

Σήμερα, η βρετανική καπνοβιομηχανία Imperial Brands, που κατασκευάζει τα τσιγάρα Davidoff και Gauloises, ανακοίνωσε ότι διέκοψε την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Βόλγκογκραντ και διέκοψε κάθε δραστηριότητα πωλήσεων και μάρκετινγκ, όμως όπως έκανε γνωστό θα συνεχίσει να πληρώνει τους Ρώσους υπαλλήλους της. Στο μεταξύ, έχει ήδη αναστείλει τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία για την ασφάλεια των 600 υπαλλήλων.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αντιπροσώπευαν το 2% των καθαρών εσόδων της εταιρείας πέρυσι, ή εναλλακτικά 656 εκατομμύρια λίρες.

Στην λίστα των εταιρειών που έχουν διακόψει τις εργασίες τους στη Ρωσία, είναι μεταξύ άλλων οι Netflix, Levi’s, Burberry, Ikea και Unilever, ιδιοκτήτριας των Marmite και Ben & Jerry’s, ενώ KPMG, PwC, EY και Deloitte έχουν επίσης διακόψει τις δραστηριότητές τους και στη σύμμαχο χώρας της Ρωσίας, την Λευκορωσία. Στην ίδια λίστα βρίσκονται και μεγάλες εταιρείες ενδυμάτων και καλλυντικών, όπως οι Zara, H&M, Mango κ.λπ.

Σχετικά Άρθρα

Financial Times: Κινέζοι κατάσκοποι παρακολουθούν την Ευρώπη

RadioVoice

Ουκρανία: Ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα στις υπό Ρωσικό έλεγχο περιοχές

RadioVoice

«Οι ΗΠΑ θα εισβάλουν στην Τουρκία μέσω της Ελλάδας»

RadioVoice

Ουκρανία: Τέλος το 1/3 του φ.α. που πέρναγε στην Ευρώπη από ουκρανικό αγωγό – «Κατέλαβαν το σταθμό οι Ρώσοι»

RadioVoice

Ουκρανία – Ζελένσκι: «Δεν μπένουμε στο ΝΑΤΟ πρέπει να το αποδεχτούμε»

RadioVoice

Σολτς: «Αδιανόητη μια εταιρική σχέση με τη Ρωσία στο άμεσο μέλλον»

RadioVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα