Διεθνή

Ουγγαρία: Ο Β.Όρμπαν αρνείται να κάνει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ουγγαρία: Ο Β.Όρμπαν αρνείται να κάνει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Βίκτορ Όρμπαν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω κουβέντας επί του εμπάργκο στο ρώσικο πετρέλαιο που θα συζητηθεί στη σύνοδο των ηγετών κατά την επόμενη εβδομάδα, γεγονός που συνιστά σημαντικότατο πλήγμα.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, σύμφωνα με τους Finantial Times απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναφέροντας ότι η χώρα του δεν μπορεί να στηρίξει τις κυρώσεις χωρίς

περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη χρηματοδότηση της ΕΕ που διατίθεται με σκοπό να βοηθήσει τη Βουδαπέστη να απογαλακτιστεί από το ρωσικό πετρέλαιο.

Η άρνηση του Όρμπαν να συζητήσει το πακέτο κυρώσεων αφήνει τα σχέδια των Βρυξελλών για τερματισμό της εξάρτησης του μπλοκ από το Ρωσικό πετρέλαιο να κρέμεται από μια λεπτή κλωστή, αναφέρουν οι Finantial Times.

«Η συζήτηση του πακέτου κυρώσεων σε επίπεδο ηγετών ελλείψει συναίνεσης θα ήταν αντιπαραγωγική», ανέφερε ο Ορμπάν στην επιστολή, που βρέθηκε στα χέρια των Financial Times.

«Θα αναδείξει μόνο τις εσωτερικές διαιρέσεις μας χωρίς να προσφέρει ρεαλιστική ευκαιρία για επίλυση των διαφορών. Ως εκ τούτου, προτείνω να μην αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» προστίθονταν στην επιστολή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δαπανήσει το μεγαλύτερο διάστημα του Μαΐου επιδιώκοντας να συσπειρώσει τα κράτη μέλη αναφορικά με το έκτο πακέτο κυρώσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ωστόσο, αγωνίστηκε να πείσει την Ουγγαρία να στηρίξει τη δέσμη μέτρων, καθώς και άλλα μεσόγεια κράτη που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, όπως η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο ύψους 210 δισεκατομμυρίων ευρώ με τίτλο REPowerEU, το οποίο παρουσιάζει προτάσεις για την εγκατάλειψη των ρωσικών ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2027.

Αν και υπήρχαν ενθαρρυντικά μηνύματα στο σχέδιο, ο Όρμπαν στην επιστολή του, ανέφερε ότι παρόλα αυτά δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Ουγγαρίας, καθώς «δεν υπάρχουν φάκελοι [χρηματοδότησης] για τα πιο ενδιαφερόμενα μεσόγεια κράτη μέλη».

Ενώ προσέθεσε πως «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης για τις επείγουσες επενδυτικές ανάγκες που σχετίζονται με την αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου».

Στην επιστολή του ο Ορμπάν προειδοποίησε ότι οι προτεινόμενες κυρώσεις θα προκαλέσουν «σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού» στην Ουγγαρία και θα υπονομεύσουν τα ζωτικά συμφέροντα ενεργειακής ασφάλειας, προκαλώντας «σοκ στις τιμές» στα νοικοκυριά και την οικονομία της χώρας, σύμφωνα με τους Finantial Times.

Ο Όρμπαν ανέφερε ότι η Ουγγαρία χρειάζεται χρήματα για να προσαρμόσει τα διυλιστήρια της στο μη Ρωσικό πετρέλαιο και να κατασκευάσει νέους αγωγούς για να φέρει εναλλακτικές προμήθειες στη χώρα.

«Οι Βρυξέλλες έχουν δεσμεύσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για τα έθνη της Κεντρικής Ευρώπης για να επενδύσουν σε νέες υποδομές, αλλά αποφάσισαν να τις διοχετεύουν μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Η Ουγγαρία δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία με την επιτροπή σχετικά με την προσφορά της για το μερίδιό της στο RRF λόγω ανησυχιών της ΕΕ για παραβιάσεις του κράτους δικαίου», αναφέρεται στους FT, ενώ το δημοσίευμα κλείνει λέγοντας

«Η επιστολή του Ορμπάν εγείρει “σοβαρά προβλήματα” καθώς “χώρες χωρίς υιοθετημένα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας δεν μπορούν να επωφεληθούν” από το μεγαλύτερο μέρος του έργου REPowerEU βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, τονίζει επίσης ότι θα συνεχίσει τις συζητήσεις “με ρεαλιστική και προσανατολισμένη στα αποτελέσματα προσέγγιση”».

Σχετικά Άρθρα

Nord Stream: «Σαμποτάζ με εκρήξεις» δείχνει η σουηδική έρευνα

RadioVoice

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Ανατροπή στο φινάλε για τους Δημοκρατικούς

RadioVoice

Ομοσπονδιακό Δικαστήριο Αργεντινής: Απόφαση για άμεση αναστολή όλων των εμβολιασμών COVID-19 σε παιδιά

RadioVoice

Έλον Μασκ: Πώς θα είναι το Twitter στα χέρια του

RadioVoice

Ιταλία: Ακραία κακοκαιρία με χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνι – Σε επαγρύπνηση η Πολιτική Προστασία

RadioVoice

Twitter – Μασκ: Αποκαθιστά ανεσταλμένους λογαριασμούς – Δημοσκόπηση για την επιστροφή Τραμπ στην πλατφόρμα

RadioVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα