Ελλάδα

Ουκρανία – Ελληνικό ΥΠΕΞ: Δύο τα εγκλωβισμένα πλοία με Έλληνες ναυτικούς στο λιμάνι της Οδήσσου – Τι γίνεται με τους ομογενείς

Ουκρανία – Ελληνικό ΥΠΕΞ: Δύο τα εγκλωβισμένα πλοία με Έλληνες ναυτικούς στο λιμάνι της Οδήσσου – Τι γίνεται με τους ομογενείς

«Υπάρχουν δύο πλοία με Έλληνες που βρίσκονται αγκυροβολημένα σε ένα άλλο λιμάνι ανατολικά της Οδησσού. Με το στρατιωτικό νόμο κανένα πλοίο δεν μπορεί να φύγει από το λιμάνι. Ο πρόξενός μας είναι σε επαφή με τα πληρώματα και με την πρώτη ευκαιρία θα δούμε τι θα κάνουμε. Είναι 6 ναυτικοί Έλληνες στο ένα, και 7 στο άλλο. Είναι όλοι καλά στην υγεία τους», είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

«Ο γενικός πρόξενός μας και ένας πρέσβης μας έχουν μεταβεί στην Μαριούπολη για να ενισχύσουν το προξενείο. Ο πρόξενός μας στο Κίεβο ζήτησε να εκκενώσει την πρεσβεία, ζήτησε έγκριση για να το κάνει αυτό. Είχαν μείνει λίγοι Έλληνες στο Κίεβο. Υπήρχαν ορισμένοι στον περίβολο της πρεσβείας με τους οποίους έφυγε μαζί και βρίσκεται σε επαφή με τους λίγους άλλους Έλληνες που είναι στο Κίεβο. Όπως μας εξήγησε δεν ήταν δυνατόν να έρθει σε φυσική επαφή με τους άλλους Έλληνες, λόγω της κατάστασης», συνέχισε αναφορικά με τον πρόξενο της Ελλάδας στο Κίεβο, που επέστρεψε στην Αθήνα.

«Το υπουργείο είχε εκδώσει μια στρατιωτική οδηγία που είχαμε αποθαρρύνει οποιοδήποτε ταξίδι προς την Ουκρανία, και είχαμε προτρέψει όλους τους Έλληνες να φύγουν. Αυτό έγινε αρκετές ημέρες πριν ξεκινήσουν οι εχθροπραξίες», σημείωσε ακόμα ο κ. Παπαϊωάννου.

«Απαράδεκτη η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας»

Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας εχτές, που με αφορμή τη φωταγώγηση της Βουλής στα χρώματα της Ουκρανίας καλούσε τους Έλληνες «να συνέλθουν».

«Είναι απαράδεκτη η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας. Έχουμε στοιχεία και για αυτό καλέσαμε το Ρώσο πρέσβη και του έγινε διάβημα διαμαρτυρίας εχτές. Τονίστηκε ότι έγιναν αεροπορικές επιθέσεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα ομογενείς μας, και ότι η Ρωσία οφείλει να σεβαστεί το ανθρωπιστικό δίκαιο», είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

«Δεν έχω δει να χρησιμοποιείται τέτοια γλώσσα. Θεωρώ ότι η ανακοίνωση είναι απαράδεκτη και δεν συνάδει με τη διπλωματική τακτική. Ο Ρώσος πρέσβης δε μας έδωσε καμία εξήγηση επί του ζητήματος. Είχε γίνει τηλεφωνικό διάβημα το Σάββατο, το οποίο αφορούσε στο θάνατο των δέκα ομογενών. Αυτή η ανάρτηση έγινε αργότερα», πρόσθεσε ακόμα.

Περίπου 100 Έλληνες σε Οδησσό & Μαριούπολη

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε και ότι «Στην Οδησσό και τη Μαριούπολη που μιλάμε με τα προξενεία, έχουμε λίγο παραπάνω από 100 Έλληνες που θέλουν να επιστρέψουν».

Δείτε το βίντεο του Mega

Σχετικά Άρθρα

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δέκα νεαροί για εκτεταμένες ζημιές σε ΕΠΑΛ

RadioVoice

Παγκράτι: Αποκαταστάθηκε η βλάβη στο δίκτυο φυσικού αερίου

RadioVoice

Ρ.Πισπιρίγκου: Απολογείτα στις 12:00 στον Ανακριτή – Θα επικαλεστεί ιατρικό λάθος -Υπάρχει και δεύτερο πρόσωπο;

RadioVoice

«Στα λευκά» τα ορεινά της Λάρισας

RadioVoice

Ημαθία: Λουκέτο σε καφέ που εξυπηρετούσε χωρίς πιστοποιητικά

RadioVoice

Συναγερμός για «Διομήδη»: Έρχονται σφοδρές καταιγίδες και χιόνια-Μηνύματα από 112

RadioVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα