Κύπρος

Ν. Αναστασιάδης: Ακολουθούμε την που χαράζει η ΕΕ σε ό,τι αφορά τη Ρωσία

Ν. Αναστασιάδης: Ακολουθούμε την που χαράζει η ΕΕ σε ό,τι αφορά τη Ρωσία

Ακολουθούμε μια ενιαία ενωτική πολιτική που χαράζει η ΕΕ σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην προέδρου της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ερωτηθείς για το θέμα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε αρχικά ότι «συνεχίζουμε την πολιτική αξιοποίησης, τόσο των δικών μας, όσο και των κοιτασμάτων της περιοχής.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή της ΕΕ να χρηματοδοτήσει τη μελέτη για την κατασκευή του EastMed, αν και εφόσον δηλαδή είναι βιώσιμος, ή αν προσφέρεται ως μια εναλλακτική οδός για την προμήθεια φυσικού αερίου και απεξάρτηση από συγκεκριμένη αγορά».

Ερωτηθείς για τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα η εξωτερική πολιτική μας αυτό μαρτυρεί. Οι τριμερείς συνεργασίες μας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, οι άριστες σχέσεις με τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, οι άριστες σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τις χώρες του Κόλπου προς αυτή την κατεύθυνση, δίδουν το στίγμα ότι κινείται η Κυπριακή Κυβέρνηση».

Σε ερώτηση αν με τη δίωξη Ρώσων ολιγαρχών η Κύπρος θα πρέπει τώρα να κινηθεί κατά τρόπο που να μην χαθούν κεφάλαια, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι «ακολουθούμε μια ενιαία ενωτική πολιτική που χαράζει η ΕΕ. Θεωρούμε ότι η Ρωσία διαχρονικά στήριξε θέσεις αρχών όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα.

Οι τελευταίες, όμως, ενέργειες, καταπατούν δυστυχώς το διεθνές δίκαιο, με αποτέλεσμα να είμαστε υποχρεωμένοι και εμείς, ως θέμα αρχής, και ως χώρα που δέχθηκε εισβολή και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, να τηρήσουμε τη στάση που τηρούμε.

Δεν έχουμε κάτι με τον ρωσικό λαό, δεν έχουμε οτιδήποτε που να μας δημιουργεί προβλήματα με τους πολίτες. Το θέμα είναι η κάθετη διαφωνία στις συγκεκριμένες ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης».

Τέλος, ερωτηθείς, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Ομήρου, αν θα γραφτεί και η δική του αυτοβιογραφία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε χαριτολογώντας: «Την καταγράψατε εσείς οι δημοσιογράφοι».

Σχετικά Άρθρα

Κορονοϊός-Κύπρος: Ρεκόρ κρουσμάτων-Θετικοί δεν δηλώνουν στενές επαφές επειδή είναι εμβολιασμένοι

RadioVoice

Κύπρος: Bρέφος μεταφέρθηκε σε κλινική με τη βοήθεια της Αστυνομίας

RadioVoice

Κύπρος: Καταδίωξη οδηγού βγαλμένη από…ταινία

RadioVoice

Λεμεσός: Πυρκαγιά σε πολυόροφη πολυκατοικία νωρίς το πρωί– Εκκενώθηκε το κτήριο

RadioVoice

Απειλές δέχονται Ρώσοι πολίτες σύμφωνα με την Πρεσβεία της Ρωσίας στην Κύπρο

RadioVoice

Τραγωδία στην Κύπρο: 33χρονη Ελληνίδα, μητέρα δύο παιδιών 3 και 6 χρονών, πέθανε από θρομβώσεις μετά το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

RadioVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα