Οικονομία

Μόνιμη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά σχεδιάζει η κυβέρνηση

Μόνιμη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά σχεδιάζει η κυβέρνηση

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν για άλλη μια φορά τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εκπρόθεσμων αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων στους δήμους όλης της χώρας εμφανίζοντας τα πραγματικά τετραγωνικά των ακινήτων τους και αποφεύγοντας τις αναδρομικές χρεώσεις.

Η νέα ρύθμιση για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών θα συνοδεύεται με πέναλτι που θα είναι τουλάχιστον 20%. Δηλαδή τα πρόσθετα ποσά των δημοτικών φόρων και τελών που αναλογούν στα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2020 και μετά θα είναι προσαυξημένα κατά 20%, ενώ δεν αποκλείεται το πέναλτι να αυξάνεται ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα γλιτώσουν από τις υπέρογκες αναδρομικές χρεώσεις που φθάνουν μέχρι και το 200%.

Για να εφαρμοστεί η νέα ρύθμιση θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος για την υποβολή των εκπρόθεσμων αρχικών ή διορθωτικών δηλώσεων από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους δήμους θα λειτουργήσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εντάχθηκαν στις δύο προηγούμενες ρυθμίσεις ή όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη στην επιφάνεια των ακινήτων τους και θέλουν να τα διορθώσουν θα έχουν την ευκαιρία όταν θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις. Με την υποβολή των δηλώσεων θα απαλλαγούν πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για χρονικές περιόδους πριν από το 2020.

Τα ποσά των δημοτικών φόρων και τελών που αναλογούν στη νέα μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων θα προσαυξάνονται τουλάχιστον κατά 20% ανάλογα με το χρόνο αποκάλυψης των «ξεχασμένων» τετραγωνικών. Η επαναλειτουργία της πλατφόρμας των αδήλωτων τετραγωνικών σε συνδυασμό με την κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που εξετάζει η κυβέρνηση, αλλά και η ενεργοποίηση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτων, αναμένεται να διευκολύνουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων οι οποίες το τελευταίο διάστημα καταγράφουν ανοδική τροχιά.

Σχετικά Άρθρα

«Εξοικονομώ 2021»: Μπαίνουν στο πρόγραμμα όλοι οι επιλαχόντες

RadioVoice

Συντάξεις Αυγούστου 2022: Οι πιθανές ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

RadioVoice

Επίδομα ασθενείας: Προσαρμογή της ηλεκτρονικής αίτησης από το e-ΕΦΚΑ

RadioVoice

Επίδομα παιδιού: Πότε θα πιστωθεί – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

RadioVoice

ΔΥΠΑ: Παράταση ως τις 3 Οκτωβρίου στις αιτήσεις για 300 θέσεις εργασίας

RadioVoice

Εκτοξεύθηκαν κατά 77% από πέρυσι τα έσοδα της Pfizer – Έφτασαν τα 26 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2022

RadioVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα