Πολιτική

Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Πολιτικό και κυβερνητικό ζήτημα»

Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Πολιτικό και κυβερνητικό ζήτημα»

Ως ένα «εξόχως πολιτικό και κυβερνητικό ζήτημα», πέρα από την νομική, επιστημονική και νομική του υπόσταση, χαρακτήρισε το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη κατά την ομιλία της στην ημερίδα «Παρθενώνας και Δημοκρατία», που ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες της στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Πλέον έχει καταστεί διεθνώς σαφές με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι πέρα από νομικό, επιστημονικό και ηθικό, ένα εξόχως πολιτικό και κυβερνητικό ζήτημα. Η Βρετανική Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μόνο αρμόδιο να χειριστεί το ζήτημα αυτό είναι το Βρετανικό Μουσείο, μολονότι η πάγια στάση του τελευταίου υπαγορεύεται από την απόφαση του Κοινοβουλίου, τη γνωστή ως “British Museum Act” του 1963» τόνισε με νόημα η κ. Μεδνώνη και πρόσθεσε:

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός καταρρίφθηκε από την ομόφωνη απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης ή την Αποκατάστασή τους σε περίπτωση Παράνομης Ιδιοποίησης. Η Απόφαση αυτή χαρακτήρισε την υπόθεση καθαρά διακυβερνητική αποδίδοντάς την στην αρμοδιότητα της Βρετανικής Κυβέρνησης, την οποία κάλεσε να αναθεωρήσει τη στάση της και να προχωρήσει σε καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα επί της νόμιμης και δίκαιης απαίτησής της.Ταυτόχρονα εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα, αλλά και απογοήτευση που οι έως τώρα σχετικές συστάσεις δεν έχουν εφαρμοστεί. Η εν λόγω απόφαση διαβιβάστηκε στα Ηνωμένα Έθνη το Δεκέμβριο του 2021 και επικυρώθηκε ξανά στη Σύνοδο της UNESCO στο Παρίσι τον Μάιο του 2022 από όλες τις συμμετέχουσες χώρες, δημιουργώντας νέα και εξαιρετικής σημασίας δεδομένα και θέτοντας το ζήτημα επί εντελώς διαφορετικής πλέον βάσης».

Στην ημερίδα, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, το οποίο μετονομάστηκε σε «Aμφιθέατρο Δημήτρης Παντερμαλής», έπειτα από την πρόσφατη απώλεια του Προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης, η υπουργός Πολιτισμού επέμεινε στην αυτοτελή υπόσταση των Γλυτπών τα οποία αποτελούν αναπόσπαστα μέρη ενός αρχαιολογικού μνημείου, κάτι το οποίο αποτελεί βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς: «Οι πρόσφατες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, καταδεικνύουν την ορθότητα της επιλογής μας να αναδείξουμε την ανάγκη της επανένωσής τους -περισσότερο από αυτήν της επιστροφής στη γενέτειρά τους- τονίζοντας την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητά τους σε αντίθεση με άλλα λεηλατημένα καλλιτεχνικά έργα και μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που χαρακτηρίζονται από αυτοτελή, αυθύπαρκτη και ανεξάρτητη από το εκάστοτε φυσικό περιβάλλον υπόσταση.

H βίαιη απομάκρυνση των Γλυπτών από το φυσικό τους περιβάλλον διαρρηγνύει αυτήν την ενότητα. Αποστερεί το εννοιολογικό πλαίσιο, που καθιστά δυνατή την κατανόηση και την ερμηνεία τους, διαστρεβλώνει και αλλοιώνει τα μηνύματα και τους συμβολισμούς του ίδιου του Παρθενώνα και ολόκληρου του μνημειακού συνόλου της Ακρόπολης. Αλλοίωση αυτού του είδους συνιστά καίρια και απαράδεκτη ζημία για κάθε μνημείο και δη για ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO», τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας «Παρθενώνας και Δημοκρατία» υπογράμμισε με νόημα.

Σχετικά Άρθρα

Τι αλλάζει στα ταξίδια με αεροπλάνο από 7 Φεβρουαρίου

RadioVoice

Σκέρτσος: «Μενού» ενισχύσεων και κινήτρων ειδικά για τους νέους

RadioVoice

Παρέμβαση Οικονομικού Εισαγγελέα Χ.Μπαρδάκη: Ζήτησε τα πόθεν έσχες του βουλευτή Πάτση από την βουλή

RadioVoice

Μητσοτάκης: Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου

RadioVoice

Βερναρδάκης για Κεραμέως: Υπέπεσα σε μεγάλο σφάλμα – Αν την έλεγα Μήδεια θα ήταν πιο αποδεκτό

RadioVoice

«Χαστούκι» στην Κεραμέως από 1.000 πανεπιστημιακούς – Να μην περάσει ο νόμος για τα ΑΕΙ

RadioVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα