Υγεία

Μαγιορκίνης για ευλογιά των πιθήκων: Οι ασυμπτωματικοί φορείς είναι υπερδιπλάσιοι από τους συμπτωματικούς

Μαγιορκίνης για ευλογιά των πιθήκων: Οι ασυμπτωματικοί φορείς είναι υπερδιπλάσιοι από τους συμπτωματικούς

Τη σημασία της κατανόησης των ασυμπτωματικών φορέων τηςευλογιάς των πιθήκων επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως λέει «οι ασυμπτωματικοί φορείς είναι υπερδιπλάσιοι από τους συμπτωματικούς φορείς» και ο «κίνδυνος μετάδοσης από ασυμπτωματικούς αυξάνεται δραματικά με την πολύ στενή επαφή με άμεση ανταλλαγή σωματικών υγρών όπως είναι η σεξουαλική επαφή».

Σύμφωνα με τον καθηγητή η εξέλιξη της ευλογιάς των πιθήκων δεν θα είναι σαν την πανδημία του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι το νόσημα μπορεί να μην είναι πολύ μεταδοτικό, όμως χρειάζεται η συνεργασία του κόσμου για την αντιμετώπισή του.

Η ανάρτηση στο Facebook

Ένα σημαντικό στοιχείο στην τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων είναι η κατανόηση των ασυμπτωματικών φορέων.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί στην Αφρική, η πιθανότητα να εκδηλώσεις τη νόσο μετά από στενή επαφή (secondary attack rate) είναι 7.5% αν δεν έχεις εμβολιασθεί για ευλογιά και μόλις 1% αν έχεις εμβολιασθεί για ευλογιά. Οι ορολογικές μελέτες όμως έδειξαν ότι το 18% των ανεμβολίαστων επαφών έκανε ορομετατροπή, δηλαδή πέρασαν τη νόσο ασυμπτωματικά.

Οι ασυμπτωματικοί φορείς δηλαδή είναι υπερδιπλάσιοι από τους συμπτωματικούς φορείς. Αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας γιατί η μετάδοση από τους ασυμπτωματικούς φορείς είναι εξαιρετικά απίθανη καθώς δεν έχουν εξανθήματα. Θεωρώ όμως με βάση αυτά τα στοιχεία και το αναδυόμενο πρότυπο υπερμετάδοσης ότι ο κίνδυνος μετάδοσης από ασυμπτωματικούς αυξάνεται δραματικά με την πολύ στενή επαφή με άμεση ανταλλαγή σωματικών υγρών όπως είναι η σεξουαλική επαφή.

Συγχρόνως όμως θέλω να είμαι ξεκάθαρος: θα προκύψουν ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ (όχι λίγα) γεγονότα που δεν εξηγούνται με την σεξουαλική επαφή και πιθανώς δεν θα μπορούμε να βρούμε την πηγή της μετάδοσης. Το γεγονός ότι μπορούμε να εξηγήσουμε ένα ποσοστό μέσω ενός καλά περιγεγραμμένου τρόπου μετάδοσης δεν σημαίνει ότι όλα τα περιστατικά, ακόμα και αυτά που δεν κατανοούμε, αποτελούν τμήμα του ίδιου προτύπου.

Κλείνοντας: Αντιλαμβάνομαι ότι τα αντανακλαστικά μας από την COVID-19είναι ανεβασμένα. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι ανάλογο. Δεν χρειάζεται, όμως, να πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο, από τον πανικό στην αδιαφορία και πάλι πίσω στον πανικό. Πρόκειται για ένα γνωστό νόσημα, που ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε, που δεν είναι πολύ μεταδοτικό (όσο η COVID-19), αλλά θέλουμε την συνεργασία και την κατανόηση του κόσμου για να το αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται σωστή ενημέρωση, επαγρύπνηση, ετοιμότητα, ψύχραιμη αντιμετώπιση και συνεργασία. Και κυρίως να μείνουμε μακριά από προκαταλήψεις και ακρότητες που μας πληγώνουν και μας διαιρούν.

Παραθέτω σχετική βιβλιογραφία και το κείμενο από το οποίο εξάγω συμπεράσματα σχετικά με τους ασυμπτωματικούς φορείς.

 

Σχετικά Άρθρα

Συνύπαρξη γρίπης – κορονοϊού: Προβληματίζει τους ειδικούς

RadioVoice

Αυτά είναι τα οφέλη για την υγεία με τα Δαμάσκηνα

RadioVoice

Εννιά συμβουλές δερματολόγων για να καταπολεμήσετε τη γήρανση του δέρματος

RadioVoice

Αντικαρκινικό φάρμακο σταματά την εξάπλωση ιών

RadioVoice

Ευλογιά των πιθήκων: Ευρωπαϊκή έγκριση για το εμβόλιο της Bavarian Nordic

RadioVoice

Το κοινό κρυολόγημα θωρακίζει τα παιδιά απέναντι στον κορονοϊό

RadioVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα