Κύπρος

Κύπρος: Ξεκινά η πολυεθνική άσκηση πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2022»

Κύπρος: Ξεκινά η πολυεθνική άσκηση πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2022»

Στην άσκηση συμμετέχουν η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ – Θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαΐου

Αρχίζει σήμερα στον χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κύπρου η μεγάλη στρατιωτικοπολιτική πολυεθνική άσκηση «Αργοναύτης 2022», η όποια θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαΐου. Συμμετέχουν η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Άμυνας, η άσκηση η οποία είχε αναβληθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας, πραγματοποιείται με σχεδιασμό και συντονισμό του ΓΕΕΦ (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς), ενώ σε διάφορες φάσεις θα συμμετέχει αριθμός κρατικών φορέων και υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο της άσκησης, όπως αναφέρεται, θα τεθούν σε εφαρμογή τα Ειδικά Εθνικά Σχέδια (ΕΕΣ) «ΕΣΤΙΑ» και «ΤΕΥΚΡΟΣ» που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προστίθεται πως στην 1η φάση της άσκησης θα πραγματοποιηθεί από 16 μέχρι 20 Μαΐου 2022 και θα αφορά σε άσκηση επί χάρτου των κρατών που συμμετέχουν στην άτυπη ομάδα των ΝΕΟ CG (Non-combatant Evacuation Operations Coordination Group) για την εφαρμογή της διαδικασίας εκκένωσης αμάχων από γειτονική χώρα κρίσης και τον επαναπατρισμό τους.

H 2η φάση (17 – 19 Μαίου) που θα εκτελεστεί για πρώτη φορά, αφορά άσκηση επί χάρτου και εφαρμογή του ΕΕΣ «ΕΣΤΙΑ», με σενάριο εκκένωσης αμάχων από περιοχή κρίσης. Η εν λόγω φάση θα γίνει στο λιμάνι της Λεμεσού.

Τέλος, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, η 3η φάση της άσκησης, η οποία θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών (DVDay), θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου σε θαλάσσια περιοχή Νοτίως Κύπρου

και αφορά στην εφαρμογή του ΕΕΣ «ΤΕΥΚΡΟΣ», με σενάριο αντιμετώπισης σοβαρού ναυτικού ατυχήματος στην ανοιχτή θάλασσα.

Σχετικά Άρθρα

Κύπρος: Με συγκίνηση Εκκλησία, Πολιτεία και λαός αποχαιρέτησαν τον Αρχιεπίσκοπο Χρυστόστομο Β

RadioVoice

Κύπρος: Νέο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων – Άνδρας ηλικίας 46 ετών χωρίς ιστορικό ταξιδιού

RadioVoice

Αντιδρούν οι Τουρκοκύπριοι στα σχέδια του Ερτντογάν – Πως διαγράφεται το μέλλον της Μεγαλονήσου;

RadioVoice

Η Άγκυρα μέσω των Τ/κ ζήτησε άμεση «αναγνώριση» ή άμεση αποχώρηση κυανόκρανων

RadioVoice

Κύπρος: Καταστροφές από συμμορίες αλλοδαπών στην Αγία Νάπα -Βίντεο

RadioVoice

Η Κομισιόν ενέκρινε κυπριακό πρόγραμμα κινήτρων για αερογραμμές

RadioVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα