Κύπρος

Κύπρος: Kαταδικάζει με ψήφισμα την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Κύπρος: Kαταδικάζει με ψήφισμα την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η Ολομέλεια της Βουλής της Κύπρου καταδικάζει με ψήφισμα την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά εδάφη.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

Η Βουλή των Αντιπροσώπων,

έχοντας υπόψη τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών,
λαμβάνοντας υπόψη την Τελική Πράξη του Ελσίνκι

(1ης Αυγούστου 1975), έχοντας υπόψη το Μνημόνιο του Μινσκ, της 19ης Σεπτεμβρίου 2014, τη δέσμη μέτρων για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, που εγκρίθηκε και υπογράφηκε στο Μινσκ στις 12 Φεβρουαρίου 2015 και επικυρώθηκε στο σύνολό της από το ψήφισμα 2202

(2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 17ης Φεβρουαρίου 2015,
λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν παρέλθει περισσότερα από έξι έτη από την έγκριση των συμφωνιών του Μινσκ, λαμβάνοντας υπόψη τη συστηματική και κλιμακούμενη αύξηση της ανάπτυξης στρατιωτικών μέσων στην περιοχή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς,
έχοντας υπόψη τα ευρήματα των επιτόπιων διερευνητικών επισκέψεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του

ΟΑΣΕ στην Ανατολική Ουκρανία που χαρακτηρίζουν ως δραματική την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή, εκφράζοντας λύπη για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία, την απώλεια περισσότερων από δεκατέσσερις χιλιάδες ανθρώπων και τους ενάμιση εκατομμύριο εκτοπισθέντες από την έναρξη των συγκρούσεων το 2014 και ανησυχώντας ιδιαίτερα για την ασφάλεια των 100 χιλιάδων Ελλήνων ομογενών της Μαριούπολης,

Αποφασίζει ομόφωνα ως ακολούθως:

Στηρίζει την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και τάσσεται ως θέση αρχής υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών.

Υπογραμμίζει ότι η ενέργεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει ως κυρίαρχες και ανεξάρτητες τις περιοχές του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ συνιστά παραβίαση της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, υπαναχώρηση από τις Συμφωνίες του Μινσκ και τονίζει ότι ο σεβασμός της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και η μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις τους αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του αναγκαστικού διεθνούς δικαίου (jus cogens).

Υπογραμμίζει ότι η συνεχιζόμενη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις εν λόγω περιοχές απ’ όπου και αν προέρχεται, αποτελεί ουσιαστική παραβίαση της δέσμης μέτρων του Μινσκ.

Εκφράζει την ανησυχία της ότι η έντονη στρατιωτικοποίηση και η γεωπολιτική αντιπαράθεση που αναπτύσσεται στην περιοχή, εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη και διεθνώς.

Τονίζει την επιτακτική ανάγκη επιστροφής στον διάλογο εντός του πλαισίου των Συμφωνιών του Μινσκ, αλλά και της ανάληψης πρόσθετων διπλωματικών πρωτοβουλιών, που μπορούν να οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης και στην ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία.

Καταδικάζει την προκλητική και υποκριτική στάση της Τουρκίας να «καταδικάσει» την παράνομη και μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας των αποσχισθέντων εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ από τη Ρωσική Ομοσπονδία,

όταν η ίδια η Τουρκία αναγνώρισε την παράνομη ανακήρυξη των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ούτω καλούμενου ανεξάρτητου κράτους.

Καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως επιδείξει συνέπεια και κατ’ επέκταση την ίδια στάση που επέδειξε έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας και προς την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη επί 47 χρόνια κατοχή του 36,7% της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προώθηση παράνομων τετελεσμένων με στόχο την επέκταση του εποικισμού στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Καλεί τη διεθνή κοινότητα να εγκαταλείψει την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και της μεροληπτικής επίκλησης του διεθνούς δικαίου, η οποία υποσκάπτει τη διεθνή νομιμότητα και επιτρέπει την κατίσχυση του λεγόμενου δικαίου των ισχυρών.

Την καλεί ταυτόχρονα να τερματίσει την επιλεκτική ευαισθησία που επιδεικνύει σε διεθνή προβλήματα και να προβεί σε ουσιαστικές ενέργειες αναφορικά με τις αυξανόμενες προκλήσεις της κατοχικής Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβεβαιώνει για την ετοιμότητά της να συνδράμει, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, τις διεθνείς προσπάθειες για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας και την επικράτηση διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας στην Ουκρανία και κατ΄ επέκταση στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σχετικά Άρθρα

Τατάρ: Συγκάλυψη της «αδιάλλακτης θέσης» των Ε/κ τα ΜΟΕ

RadioVoice

Νίκος Χριστοδουλίδης: Ανάξιες σχολιασμού οι επικρίσεις-Εξυπηρετούν αλλά δεδομένα

RadioVoice

Κύπρος – Ν.Αναστασιάδης για 28η Οκτωβρίου: «Το ΟΧΙ του 1940 να καθοδηγεί κάθε λαό του οποίου τα δικαιώματα καταπατώνται»

RadioVoice

Κύπρος: Kαλύτερη η εικόνα από την πυρκαγιά στα κατεχόμενα

RadioVoice

Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση ο καταδρομέας ΣΥΟΠ

RadioVoice

Κύπρος: 53χρονος ιδιοκτήτης φάρμας αλόγων κακοποιούσε παιδιά

RadioVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα