Διεθνή

Ισπανία: Νομοσχέδιο βάζει “φρένο” στη σπατάλη τροφίμων

Ισπανία: Νομοσχέδιο βάζει “φρένο” στη σπατάλη τροφίμων

Σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η σπατάλη με το πέταγμα στους κάδους απορριμμάτων αχρησιμοποίητου φαγητού η ισπανική κυβέρνηση εγκρίνει σήμερα νομοσχέδιο που αφορά στον περιορισμό του φαινομένου.

Ο νέος νόμος θα προβλέπει αυστηρά πρόστιμα που θα κυμαίνονται από 2.000 – 60.000 ευρώ σε εστιατόρια, σούπερ μάρκετ και μπαρ τα οποία πετούν μεγάλες ποσότητες τροφίμων στους κάδους απορριμμάτων. Ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας υποστηρίζει ότι είναι “νόμος συνειδητοποίησης και όχι καταναγκασμού» καθώς το μήνυμα δεν είναι η επιβολή κυρώσεων αλλά η πρόληψη. Όπως τόνισε ο υπουργός σε πρόσφατες δηλώσεις του «υπάρχουν περισσότερα από 800 εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν από την πείνα και 1,6 δισ. άνθρωποι με προβλήματα υποσιτισμού».

Επιπλέον, «δεν είναι πολύ έξυπνο να πετάμε όλους τους πόρους που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων, ειδικά όταν κάποιοι από αυτούς, όπως το νερό, το έδαφος ή η ενέργεια, είναι λιγοστά και ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας».

Το νέο νομοσχέδιο που θα πρέπει να ψηφιστεί στη Βουλή επιχειρεί να εκπληρώσει έναν από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Ατζέντας του ΟΗΕ για το 2030: τη μείωση στο μισό της παγκόσμιας κατά κεφαλήν σπατάλης τροφίμων. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, η Ισπανία θα γίνει η τρίτη χώρα στην Ε.Ε. μετά τη Γαλλία και την Ιταλία.

Με βάση το νομοσχέδιο τα εστιατόρια θα πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι μπορούν να πάρουν μαζί τους το φαγητό που δεν κατανάλωσαν. Επιπλέον θα καθιερωθεί η δωρεά φαγητού σε τράπεζες τροφίμων ενώ οι εταιρίες θα υποχρεωθούν να υπογράψουν συμφωνίες με τους φορείς υποδοχής που θα καθορίζουν τους όρους συλλογής, αποθήκευσης και μεταφοράς.

Εάν δεν είναι δυνατό να παραδοθεί το φαγητό για ανθρώπινη κατανάλωση, το εν λόγω τρόφιμο πρέπει να μετατραπεί σε άλλα προϊόντα, όπως χυμούς ή μαρμελάδες ή ως τελευταία επιλογή η μετατροπή τους σε ζωοτροφές, βιομηχανικά υποπροϊόντα , κομπόστ ή καύσιμα. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναφέρουν ετησίως πόσα τρόφιμα τους καταλήγουν στα σκουπίδια.

Για την σπατάλη τροφίμων που γίνεται στα νοικοκυριά δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις όμως θα ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας τα ισπανικά νοικοκυριά πετούν 1,364 τόνους τροφίμων ετησίως, κατά μέσο όρο 31 κιλά ανά άτομο, σύμφωνα με στοιχεία του 2020. Η κυβέρνηση θέλει να σταματήσει αυτή τη σπατάλη.

Το 75% των ισπανικών νοικοκυριών παραδέχεται ότι σπαταλά τα τρόφιμα και από αυτά που καταλήγουν στα σκουπίδια, τα τρία τέταρτα είναι μη επεξεργασμένα προϊόντα, δηλαδή δεν έχουν μαγειρευτεί. Και μεταξύ αυτών των προϊόντων, τα πιο κοινά είναι τα φρούτα (32,1%), τα λαχανικά (13,6%), το ψωμί (4,8%) και το γάλα (4,5%). Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι καταψύχουν μερικά από αυτά που μαγειρεύουν.

Σχετικά Άρθρα

Γαλλία: Στο 54% η αποχή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών

RadioVoice

Κίνα: Λογοκρισία σε επίπεδο «έκτακτης ανάγκης» για τις διαδηλώσεις – Η νέα γενιά των Κινέζων στους δρόμους

RadioVoice

Κλάους Σβαμπ: «Αναδιαρθρώνουμε τον κόσμο και χρειαζόμαστε το χάος για να το κάνουμε αυτό»

RadioVoice

Η Ρωσία «βάζει» την Τουρκία στους BRICS – Η Άγκυρα και η Αίγυπτος στο κλαμπ των μεγάλων «παγκόσμιων παικτών» από το 2023

RadioVoice

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, αλλά δεν θα παραδοθούμε

RadioVoice

Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν, Μακρόν, Σολτς, Τζόνσον – Διάσταση απόψεων για κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα

RadioVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα