Ελλάδα

ΕΣΗΕΑ: Ηχηρή καταδίκη των Ελληνικών Hoaxes για την απροκάλυπτη λογοκρισία

ΕΣΗΕΑ: Ηχηρή καταδίκη των Ελληνικών Hoaxes για την απροκάλυπτη λογοκρισία

Με μία επίσημη ανακοίνωση η ΕΣΗΕΑ τοποθετείται με σαφήνεια κατά των πρακτικών που εφαρμόζουν τα «Ellinika Hoaxes», θέτει το ζήτημα του αξιόπιστου ελέγχου του περιεχομένους των ειδήσεων αλλά από θεσμικά κατοχυρωμένα και ελεγχόμενα από τους θεσμούς όργανα ενώ θέτει και το ζήτημα της αυτόκλητης παρέμβασης σε δημοσιογραφικά κείμενα, σχόλια και αναλύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΣΗΕΑ αναφέρει πως ο έλεγχος περιεχομένου των ειδήσεων πρέπει να γίνεται από ένα ισχυρό και ανεξάρτητο πολιτικά και οικονομικά φορέα αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί πως τα χρηματοδοτούμενα από το

Facebook Ellinika Hoaxes δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαγγελματικά, ηθικά και πολιτικά στο ρόλο που αυτόκλητα έχουν αναλάβει.

Η Ζούγκλα, εδώ και καιρό έχει καταγγείλει και τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τα «Ellinika Hoaxes» αλλά και τις πρακτικές που ακολούθησε ο χρηματοδοτούμενος από το Facebook ιστότοπος σε βάρος της Ελληνικής δημοσιογραφίας, με βασικό του όπλο την απροκάλυπτη λογοκρισία.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ έχει ως εξής :

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συνεχίζει να δέχεται διαμαρτυρίες από επαγγελματίες δημοσιογράφους, προσφάτως και από τον συνάδελφο Νίκο Μπογιόπουλο, σχετικά με την διαδικασία ελέγχου γεγονότων (fact checking), που εφαρμόζει το Facebook και οι συνεργάτες του στην Ελλάδα Εllinika hoaxes.

Η ΕΣΗΕΑ υποστηρίζει την αναγκαιότητα της επαλήθευσης του περιεχομένου, που αναρτάται στο διαδίκτυο, ειδικά σε μια εποχή που μαίνεται πόλεμος προπαγάνδας παράλληλα με τον πραγματικό πόλεμο.

Το Δ.Σ. τοποθετείται θεσμικά και επί της αρχής και όχι επί της ουσίας της αξιολόγησης αλλά σχετικά με τα λεπτά όρια αυτής της διαδικασίας ειδικά όταν πρόκειται για υπογεγραμμένα δημοσιεύματα επαγγελματιών δημοσιογράφων που συνιστούν κυρίως πολιτική προσέγγιση, ανάλυση, σχόλιο.

Η επαλήθευση ειδήσεων, γεγονότων και στοιχείων είναι διαδικασία δύσκολη, απαιτεί χρόνο, νηφαλιότητα, αμεροληψία και φυσικά τεκμηρίωση. Χρειάζεται, επίσης, θεσμική κατοχύρωση και οικονομική ανεξαρτησία.

Το Δ.Σ. υποστηρίζει την αναγκαιότητα για έναν ισχυρό και θωρακισμένο φορέα στη χώρα ως προϋπόθεση για τον έλεγχο γεγονότων (fact checking) με διαφάνεια, αμεροληψία και αξιοπιστία».

Σχετικά Άρθρα

Ποσό 1000 ευρώ επιδικάστηκε σε καταναλωτή κινητής τηλεφωνίας για ηθική βλάβη

RadioVoice

Νοσοκομείο «Αγία Σοφία»: Αποφασίστηκε αναστολή χειρουργείων λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

RadioVoice

Αρπαγή βρέφους στο Αιγάλεω: Η μητέρα στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ ως ύποπτη

RadioVoice

Εισαγγελέας Αρείου Πάγου ο Ισίδωρος Ντογιάκος – Πρόεδρος του ΣτΕ η Ευαγγελία Νίκα

RadioVoice

Κρήτη: Παιδάκι έπεσε από ύψος πέντε μέτρων σε ξενοδοχείο του Αποκόρωνα στα Χανιά

RadioVoice

Λέκκας: “Είμαστε επιφυλακτικοί για τη σεισμική ακολουθία στη Σάμο”

RadioVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα