Κύπρος

Αμτζιάογλου: «Την περασμένη βδομάδα η πρώτη αίτηση για το χαλλούμι»

Αμτζιάογλου: «Την περασμένη βδομάδα η πρώτη αίτηση για το χαλλούμι»

Η Vatan γράφει ότι ο «σύμβουλος» της λεγόμενης πρωθυπουργίας και επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής για θέματα χαλλουμιού, Χουσεϊν Αμτζιάογλου, δήλωσε ότι την περασμένη βδομάδα υποβλήθηκε η πρώτη αίτηση από τουρκοκυπριακή εταιρεία προς το Bureau Veritas στο πλαίσιο των προσπαθειών εξαγωγής χαλλουμιού από τα κατεχόμενα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο Αμτζιάογλου είπε ότι η διαδικασία λειτουργεί όπως προβλέπεται και ότι και άλλες εταιρείες παραγωγής ετοιμάζονται για υποβολή αίτησης.

Σημειώνοντας ότι παρακολουθούν από τον Τύπο τα αιτήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς για αλλαγή των ποσοστώσεων του γάλακτος, της ράτσας των ζώων, της μορφής του χαλλουμιού και του βάρους του, ο Αμτζιάογλου ανέφερε ότι οι αλλαγές που αφορούν την κατοχύρωση είναι σημαντικό να καταλήξουν σε αποτέλεσμα διά μέσου κοινής συμφωνίας.

Είπε ότι όπως αναφέρεται και στον κανονισμό εφαρμογής της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), πρέπει να συσταθεί μια ομάδα εργασίας στην οποία θα λαμβάνουν μέρος όλοι οι εταίροι και στις δύο πλευρές, υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τα θέματα να συζητηθούν σε αυτή την πλατφόρμα.

Υπενθυμίζοντας ότι αποφασίστηκε ο διορισμός μιας ανεξάρτητης επιτροπής εκ μέρους της Κομισιόν για να διεξάγει τους υγειονομικούς ελέγχους, ο Αμτζιάογλου είπε ότι παρά την απόφαση αυτή δεν έγινε οποιοσδήποτε διορισμός και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να γίνει κάτι τέτοιο για να μπορέσει να συνεχίσει η διαδικασία.

Σύμφωνα με τον Αμτζιάογλου, η τουρκοκυπριακή πλευρά προβαίνει στις απαραίτητες «νομικές» και τεχνικές εργασίες προς την κατεύθυνση ενός σχεδίου δράσης για το χαλλούμι μέσω μιας επιτροπής που συστάθηκε με την συμμετοχή του «κτηνιατρικού τμήματος», του «βιομηχανικού συμβουλίου γάλακτος» και του «τμήματος ζωοτροφίας» υπό τον συντονισμό του «κέντρου συντονισμού ΕΕ».

Όπως αναφέρει το sigmalive.com υποστήριξε ότι μεγάλη σημασία για την πρόοδο της διαδικασίας του χαλλουμιού έχει και η συνεργασία όλων των «οργανισμών» τους, του εμπορικού επιμελητηρίου, του βιομηχανικού «επιμελητηρίου» και κυρίως της «προεδρίας».

Σχετικά Άρθρα

Τι θέλουν οι Αμερικανοί για την Κύπρο που αφαιρεί την επιχειρηματολογία περί απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων

RadioVoice

Κύπρος: Εξιχνιάστηκε η μεγαλύτερη υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών βάρους σχεδόν 630 κιλών

RadioVoice

Αθωώθηκε 30χρονος για την απαγωγή και τον βιασμό γυναικάς στην Πάφο

RadioVoice

Πάφος: 233 υποθέσεις βίας στην οικογένεια διερεύνησε ειδικό Κλιμάκιο

RadioVoice

Κύπρος: Φυλάκιση 20 ετών για 53χρονο που βίαζε την ανήλικη εγγονή του στην Λάρνακα

RadioVoice

Αγία Νάπα: Στο έλεος λαθραίων μεταναστών και μεθυσμένων τουριστών

RadioVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα