Οικονομία

Αιολική ενέργεια: Εναλλακτική λύση για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας

Αιολική ενέργεια: Εναλλακτική λύση για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας

Τα αιολικά πάρκα είναι σήμερα η πιο φθηνή πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, είπε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας Ελλάδος ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Παπασταματίου. Στη χώρα μας έχουμε λιγότερα αιολικά πάρκα από όσα θα μπορούσαμε να έχουμε, είπε.

  • Αν είχαμε περισσότερα, σήμερα το ηλεκτρικό ρεύμα θα ήταν φθηνότερο, τα αιολικά πάρκα προσφέρουν και ενεργειακή ανεξαρτησία, τόνισε.

Η αιολική ενέργεια μαζί με τα νέα φωτοβολταϊκά είναι η πιο φθηνή πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επανέλαβε. Τα αιολικά πάρκα είναι απαραίτητα για τρείς λόγους, είπε ο κ. Παπασταματίου:

  1. Γιατί χρειαζόμαστε ρεύμα
  2. Θέλουμε φθηνό ρεύμα
  3. Θέλουμε καθαρό ρεύμα

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ότι λόγω του πολύ πλούσιου αιολικού δυναμικού της χώρας μας η αιολική ενέργεια μπορεί να γίνει και ένα εξαγώγιμο προϊόν, είπε. Με τη σημερινή σύγχρονη τεχνολογία, η Ελλάδα μπορεί σήμερα να γίνει ένας σημαντικός εξαγωγέας «πράσινης» ενέργειας.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου και η ενεργειακή κρίση είναι αποτέλεσμα της μεγάλης εξάρτησης μας από τα ορυκτά καύσιμα. Τα αιολικά πάρκα είναι ο 100% επιβεβαιωμένος ενεργειακός πλούτος της πατρίδας μας. Υπάρχουν πάρα πολλά οφέλη από τα αιολικά πάρκα στις τοπικές κοινωνίες, είπε.

  1. Το 3% του τζίρου των αιολικών πάρκων παρακρατείται αυτόματα και αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίες. Από το ποσό αυτό, το 1% πηγαίνει σε μειώσεις των λογαριασμών ρεύματος στους κατοίκων των περιοχών που φιλοξενούν αιολικά πάρκα.
  2. Το υπόλοιπο 2% πηγαίνει ως έσοδο στους τοπικούς δήμους με την υποχρέωση να το χρησιμοποιούν και έργα ανάπτυξης στις περιοχές που φιλοξενούν αιολικά πάρκα.

Στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται ότι πληρώνουμε όλοι ένα ποσό για Ανανεώσιμές Πηγές Ενέργειας. Όμως το ισοζύγιο είναι απόλυτα θετικό, είπε, γιατί το 2021, τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα εξοικονόμησαν 2,5 δισεκ. ευρώ από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος,  υποστήριξε.

Σχετικά Άρθρα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με πτώση 2,93%

RadioVoice

Wall Street: Άνοδος 260 μονάδων για τον Dow Jones

RadioVoice

Ποιες συντάξεις κινδυνεύουν να καθυστερήσουν λόγω κακοκαιρίας – Τι ισχύει για μισθούς και επιδόματα

RadioVoice

Θερινές εκπτώσεις: Μακριά από τα επίπεδα του 2019 η εμπορική κίνηση

RadioVoice

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Δείτε αναλυτικά πότε θα καταβληθούν στους συνταξιούχους

RadioVoice

Τέλη Κυκλοφορίας: Προσοχή – Για ποιους δεν ισχύει η παράταση;

RadioVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα